Ingredienser
- 50 g smör
- 1 1/4 dl vetemjöl
- 7 ½ dl mjölk
- 1 2/3 dl crème fraîche/gräddfil/turkisk yoghurt
- 1 tsk krossad svartpeppar
- 100 + 50 g smakrik ost, riven
- 4 ägg, lätt vispade
- 2 msk pesto
- 750 g morötter, skalade och rivna
- 250 g lasagneplattor
Instruktioner
- Riv morötter och ost var för sig
- Smält smöret i kastrull, ta lite av smöret och pensla en gratängform
- Tillsätt mjölet i kastrullen, rör klumpfritt i smöret med visp
- Rör på svag värme tills blandningen bubblar lite och har fin färg
- Blanda mjölk, yoghurt och peppar i en skål/tillbringare
- Rör ner lite mjölkblandning i taget i mjölsmöret och rör slätt varje gång
- Värm och rör konstant i ca 5 minuter tills såsen tjocknar och växer
- Koka en minut till och ta av kastrullen från plattan
- Rör ner 100 g ost och låt såsen svalna lite
- Tillsätt de vispade äggen lite i taget under omrörning
- Ta undan 1/3 av såsen till topplagret
- Blanda 2/3 av såsen som är kvar i kastrullen med morötter och pesto
- Sätt ugnen på 150 C med gallret långt nere
- Varva morotsblandning och lasagneplattor i formen, först morotssås i botten
- När morotssåsen är slut, ta ett till lager lasagneplattor, sen den sparade ostsåsen
- Strö på 50 g extra riven ost
- Låt gratängen stå och vila i 15 minuter så pastan börjar mjukna
- Grädda i ugnen i 40 minuter (men ta ut tidigare om det börjar se bränt ut)
- Låt vila 15 minuter till medan du gör sallad och dukar så blir bitarna finare
Jag tycker att det passar bäst med en sallad baserad på olika gröna blad och kanske fetaost till!
Denna gratäng går att massproducera, spara över natten, värma upp till efterfester och även frysa in i portionsbitar att ha till lunch eller till gäster. Oerhört gott och praktiskt! Har man dessutom matberedare så är det knappt något jobb alls!
No comments:
Post a Comment