Saturday, July 14, 2012

Rabarberpaj med maräng



Dagens plan var att skörda lite rabarber och koka kräm till barnens mellanmål. Innan jag hann så långt, började jag tänka på en lyxig rabarberpaj som jag hörde talas om för ett tag sedan. Några lyxiga ingredienser har jag inte hemma, men det är ju roligt att se vad som går att svänga ihop av det som finns! Dessutom var det verkligen på tiden att grannarna (som klipper vårt gräs och är underbara i största allmänhet) fick smaka något nytt från köket.

Ingredienser
  • 100 gram smör eller margarin (deg)
  • 2 deciliter mjöl (deg)
  • 1 äggula (deg)
  • 1 matsked vatten (deg)
  • rabarber (fyllning)
  • 1 deciliter socker (fyllning)
  • 2 äggvitor (maräng)
  • 2 deciliter socker (maräng)
  • 3 droppar ättika (maräng)


Instruktioner
  • Hacka smör eller margarin
  • Blanda fettet med mjöl i en skål
  • Separera två ägg (det kräver lite träning) 
  • Rör ner en äggula och en matsked vatten i degen
  • Forma degen till en boll och lägg den i kylskåpet
  • Tvätta och hacka rabarbern
  • Smörj en pajform med fett och tryck ut degen (ruta 1 på bilden)
  • Strö lite mjöl som ska suga upp saften (ruta 2 på bilden)
  • Lägg i all rabarber (ruta 3 på bilden)
  • Strö en deciliter socker över rabarbern (ruta 4 på bilden)
  • Baka i ugnen 15 minuter, 200 grader Celsius
  • Vispa två äggvitor, en(!) deciliter socker och tre droppar ättika till ett hårt skum
  • Vispa ner en deciliter socker till
  • Ta ut pajen ur ugnen och bred ut marängsmeten ovanpå rabarbern
  • Baka i ugnen i 10-15 minuter till, men akta så marängen inte blir bränd!

 Personligen gillar jag efterrätter som inte är så söta, men de som tycker att rabarber är för surt annars tycker nog om denna paj med sockrigt marängtäcke! Pajen överlämnades med stor glädje till grannarna, som i sin tur bjöd på hemgjord chokladkaka, lek med hunden, en visning av deras enastående hem och ännu mer rabarber från deras trädgård. Så nu blir det till att koka kräm i alla fall! Men inte idag...

No comments:

Post a Comment