Saturday, July 14, 2012

Scones

Det är sommarlov. Alla vaknar sent och är hungriga på brunch. Men självklart är brödet slut... Affären är bara 250 meter bort, men det är ju roligare att baka själva! Eftersom vi aldrig har mjölk hemma utom när vi vet att den ska användas till något särskilt, så infinner sig frågan: "Kan man baka scones med vatten istället för mjölk?" Det finns bara ett sätt att ta reda på den saken!

Ingredienser
  • 8 deciliter mjöl
  • 1 tesked salt
  • 4 teskedar bakpulver
  • 100 gram smör eller margarin
  • 3 deciliter vatten

Instruktioner
  • Blanda de tre torra ingredienserna i en skål
  • Blanda i fettet med en gaffel tills det inte syns
  • Blanda i vattnet
  • Forma till fyra runda bröd
  • Skär ett kors i varje bröd
  • Baka i 10 minuter, 250 grader Celcius

Även om man har dåligt med pengar, så kan man piffa upp allt man lagar genom att ha torrvaror hemma som man köpt i bättre tider; kryddor, frön, nötter och kanske lite färgämnen. Idag blev det blå vallmofrön på två av bröden och hackade solrosfrön i degen till de andra två bröden:



Så, hur gick det att baka scones med bara vatten i degen? Utmärkt! Kika på dessa nybakade godingar:


Min 11-åring dukade fram denna goda lilla brunch, bestående av scones, Gouda-ost, ekologisk fläder- och apelsinmarmelad, ostsalami från hennes pappas jobb och te (Grönt & Gott) från Presenta:


En härlig start på lördagen!

No comments:

Post a Comment